Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου μπροστά στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων σε όλες τις χώρες του κόσμου, που μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, επιδεικνύουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στη δοκιμαζόμενη κατά τόπους κοινωνία.

Τα κούφια καλέσματα όλων των κυβερνήσεων για «ατομική ευθύνη» απέναντι στο συνάνθρωπο, μετατράπηκαν σε ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους, γεγονός που αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι, ανεξάρτητα τις όποιες συνθήκες, όταν οι εργαζόμενοι δρουν μαζικά και συντονισμένα ο αγώνας τους έχει αποτελέσματα.

Στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, αποδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος υγείας που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και δεν θα υποτάσσεται στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και αυτό το κοινωνικό αγαθό ως αντικείμενο πλουτισμού.

Μέσα σε λίγες μέρες χρεοκόπησαν τα επιχειρήματα περί «ανταγωνιστικού» δημόσιου τομέα στην υγεία, τόσο στη Γερμανία – που επαίρεται για το «σύγχρονο σύστημα υγείας» της, ενώ έχει καταργήσει 170.000 κρεβάτια και δεκάδες νοσοκομεία τα τελευταία 25 χρόνια στο όνομα του «κόστους» – όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων δεν υπακούν στις ανάγκες για προστασία της υγείας των λαών αλλά στις ανάγκες «εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας» στοιχίζοντας εκατόμβες νεκρών σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, ΗΠΑ και αλλού.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, συμβολίζει σήμερα παρά ποτέ την αναγκαιότητα να αλλάξει κατεύθυνση η οικονομία, να περάσει στα χέρια αυτών που παράγουν τον πλούτο και νοιάζονται πραγματικά για τις κοινωνικές ανάγκες, να περάσει στον έλεγχο των εργαζομένων.

Πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης και του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς, από το Μάη του Σικάγο το 1896, στην αντιπαράθεση με τον φασισμό στο Βερολίνο το 1929, στον ίδιο αγώνα των εργατών της Θεσσαλονίκης το 1936 αλλά και στο συμβολικό ολοκαύτωμα των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή που μετατράπηκαν σε σύμβολο του αγώνα ενάντια στον φασισμό και το τέρας που τον γεννάει τον Ιμπεριαλισμό, οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας απαιτούν ζωή με δικαιώματα, όχι δουλειά – λάστιχο, κακοπληρωμένη με συνθήκες γαλέρας.

Τέτοιο σύμβολο αποτελεί η Πρωτομαγιά πρώτα και κύρια για τους εργάτες όλου του κόσμου – για τους λαούς όλου του Κόσμου.

Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου χαιρετίζει όλες και όλους που συμμετείχαν στον φετινό εορτασμό και της Πρωτομαγιάς με κάθε πρόσφορο τρόπο, δίνοντας ένα μάθημα εγρήγορσης, ταξικής συνέπειας και αλληλεγγύης. Αλλά κυρίως καλεί όλους τους εργαζόμενους να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να δώσουν αγώνα μέσα και μετά από αυτή την κρίση, ώστε οι αγώνες και οι θυσίες 120 και πλέον χρόνων της εργατικής τάξης να βρουν δικαίωση σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!

          ΖΗΤΩ ΗΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

                                               ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ