Για την ενημέρωση του Συντονιστή Μ.Ε. σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνικά σχολεία

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016, το γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου, κάλεσε τους γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε στην Α’ Τάξη του Δημοτικού σχολείου το Σεπτέμβρη του 2016, σε συναντηση – ενημέρωση για το μέλλον τη Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπατσίμπα, η πρωτοβουλία πάρθηκε, μετά από αίτημα των Σχολικών Επιτροπών των Ελληνικών σχολείων για κάτι ανάλογο.

Η εισήγηση όμως περιείχε και μαργαριτάρια:

  • Οι γονείς ενημερώθηκαν, ότι ο ν. 4077/2011
    (https://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-233-2011-%CF%83%CE%B5%CE%BB-1.html)
    οδεύει προς αναμόρφωση – χωρίς να διευκρινίζεται η ποιότητα και το βάθος της.
  • Ιδιαίτερα στάθηκε στην προσπάθεια της “ελληνοβαυαρικής επιτροπής” για αναμόρφωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης στα Ελληνικά Δημοτικά σχολεια, σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, πέραν από τις 3 πρώτες που ισχύει εδώ και 3 χρόνια.Μάλιστα, κάτω από πιέσεις των γονέων για το αν αυτό συναρτάται άμεσα με τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ελληνική πολιτεία, βάση του ισχύοντα νόμου, απέφυγε να πα΄ρει ξεκάθαρη θέση.
  • Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην ανέγερση του νέου σχολείου, με προϋπολογισμό του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας, χωρητικότητας ~700 με 750 μαθητών, το οποίο προέταξε ώς “όχημα” για την αναγνώριση των Ελληνικών σχολείων από το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας ως ισότιμο των Γερμανικών. Οι γονείς που υπενθίμησαν ότι το Βαυαρικό Κράτος θα αναλάβει το 75% του έργου, μετά την αποπεράτωση του, και αναρωτήθηκαν αν αυτό θα γίνει με συγκεκριμένα ανταλάγματα όσον αφορά το καθεστώς και το προγραμμα εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων, αφέθηκαν με την απορία και ένα …χαμόγελο.
    Σήμερα, στα Ελληνικά σχολεία του Μονάχου και της Νυρεμβέργης φοιτούν 1940 μαθητές περίπου, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των Ελληνων μαθητών στη Βαυαρία ανερχόταν σε ~4200 το 2015 και το νουμερο συνεχώς αυξάνει…
  • Δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για τη λειτουργία των σχολείων ως ολοήμερα, ενώ σε πιεστική ερώτηση για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού – και κάτω από τις αποκαλύψεις γονέων από διάφορα δημοτικά, φάνηκε ότι κενά υπήρχαν μέχρι το Δεκέμβρη, χωρίς να αποκλαύπτεται η πραγματική τους έκταση.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα σοβαρών εξελίξεων όσον αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ειδικά στο Μόναχο. Φαίνεται, ότι όσο διάστημα οι γονείς, τόσο μεμονωμένα, όσο και μέσα από τις υποτυπώδεις σχολικές επιτροπές και συλλόγους γονέων, αναζητουν απαντήσεις, προσανατολίζονται σε εφήμερες λύσεις των καθημερινών ζητημάτων και λειτουργούν όχι συλλογικά αλλά ως μηχανισμοί μεταφοράς ειδήσεων, τόσο στο παρασκήνιο προετοιμάζονται λύσεις, που προοιονίζονται τη λειτουργία των όποιων Ελληνικών σχολείων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για μια μικρή “κάστα” μαθητών που θα μπορούν οι γονείς να πληρώσουν το τίμημα. Η ΜΗ δέσμευση για δημόσιο σχολείο και η ταυτόχρονη δολιχοδρομία γύρω από το πόσο καλά θα ήταν να εφαρμόζονταν επιστημονικά αμφισβητούμενα εκπαιδευτικά μοντέλα, απλά για να “ισοτιμηθούν” τα διπλώματα των Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Γερμανία με τα αντίστοιχα Γερμανικά, δείχνει επικύνδες εξελίξεις.

Το κλειδί το κρατάνε πάντα οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί: Όσο παραμένουν στο περιθώριο, αδιαφορόντας, ή περιμένοντας καρτερικά να τους δοθεί μια λύση από τα πάνω, τόσο οι εξελίξεις θα σημαίνουν χειροτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

Η ιστορία όμως του εκαπιδευτικού κινήματος, ειδικά στο Μόναχο, δειχνει, ότι όταν η διεκδίκηση πήρε συλλογικές διαστάσεις και μαζικές μορφές, τα όποια σχέδια απεργάζονταν στο παρασκήνιο οι “καλοθελητές” έμεναν πάντα στα συρτάρια τους. Μέχρι την επόμενη φορά, που τα δοκιμάζουν πάλι για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα από αυτά των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Η Επιτροπή Αγώνα, καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές,  που
πραγματικά βλέπουν το αδιέξοδο που οδηγούν αυτές οι πολιτικές σε συντονισμό και κοινη δράση, μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές, τους Συλλογους, μέσα από επιτροπές αγώνα σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα εκλεγμένα όργανα του κινήματος των Γονέων και Κηδεμόνων. Κοινή δράση με στόχο ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμείνει στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα. Μόνο ένα τέτοιο σχολείο μπορεί να εξασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας.

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ

 

Επιτροπη Αγώνα Μεταναστών Μονάχου