Προβολή Ταινίας: “1900” (“Novecento”)

1900
ProsklisiEAM1900

Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου σας καλεί στην επόμενη παρουσίαση- συζήτηση την Δευτέρα 5 Απρίλιου στις 11:00

Στην αυγή του 20ού αιώνα, σε μια έπαυλη στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια, έρχονται στη ζωή δύο αγόρια. Ο Αλφρέντο παίρνει το όνομα του γαιοκτήμονα παππού του ενώ o Όλμο γεννιέται στο άλλο άκρο του ταξικού φάσματος, όντας νόθος γόνος χωρικών. Μέσα από τη φιλία τους, ο Μπερτολούτσι διατρέχει σχεδόν μισόν αιώνα αφηγούμενος την ταραγμένη ιστορία του αγροτικού κινήματος στην Ιταλία αλλά επίσης της παγκόσμιας ιστορίας του 20 αιώνα. Παράλληλα ελέγχει τις ζυμώσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, από το τέλος της φεουδαρχίας μέχρι το φινάλε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεντρώνει ένα μνημειώδες επιτελείο ηθοποιών, ξεκινώντας από τους πρωταγωνιστές Ρόμπερτ Ντε Νίρο – Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αγκαζάροντας αξέχαστες μούρες όπως ο Ντόναλντ Σάδερλαντ και επιστρατεύοντας μυθικές φιγούρες του κλασικού σινεμά όπως ο Μπαρτ Λάνκαστερ και ο Στέρλινγκ Χέιντεν. Την μουσική υπογράφει ο θρυλικός Έννιο Μορικόνε.

Όλοι τους γίνονται εντυπωσιακός θίασος στην υπηρεσία μιας εντυπωσιακών διαστάσεων και προθέσεων κινηματογραφικής τοιχογραφίας που απλώνεται εκθαμβωτική στη μεγάλη οθόνη και μοιάζει αδιανόητη, σε σύλληψη και εκτέλεση, με σημερινά δεδομένα. Γι΄αυτό, άλλωστε, και προκαλεί εξακολουθητικά τέτοιο δέος. Παραμένοντας μετά από τόσες δεκαετίες και παρά το ιστορικό σκηνικό της ακόμη επίκαιρη, χωρίς να χάνει την αισιοδοξία της.

Σενάριο: Μπερνάντο Μπερτολούτσι, Τζουζέπε Μπερτολούτσι, Φράνκο Αρκάλι Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο Μουσική: Ένιο Μορικόνε Μοντάζ: Φράνκο Αρκάλι Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Στέρλινγκ Χέιντεν, Ντομινίκ Σαντά, Στεφανία Σαντρέλι, Αλίντα Βάλι, Φραντζέσκα Μπερτίνι