Πολυτεχνείο 1973-2020

Το μήνυμα δεν σβήνει, είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό!

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα στο σήμερα, αποτελούν παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό και την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους -με κάθε διαθέσιμο μέσο, οχυρωμένοι πίσω από την πανδημία- επιδιώκουν να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν 47 χρόνια τώρα, να καταργήσουν τις εκδηλώσεις, την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, την πρεσβεία των φονιάδων των λαών.

Οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας τιμούμε με συγκίνηση τη μνήμη των αγώνων ενάντια στην εξουσία των συνταγματαρχών που έδωσε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η μεγάλη πλειοψηφία του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων μεταναστών της εποχής. Με τη διακίνηση πάνω από 60 εντύπων και τη συγκέντρωση χρημάτων βοήθησαν τους διωκόμενους αγωνιστές στην Ελλάδα. Με τη δημιουργία κινήματος αλληλεγγύης από ντόπιους και εργάτες άλλων εθνικοτήτων εξασφάλισαν σε πολλές περιπτώσεις άδεια παραμονής, σε αγωνιστές που τους είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο από τις χουντικές αρχές των πρεσβειών, καθώς και ιατρική περίθαλψη, υποτροφίες σπουδών ενώ οργάνωναν και τη φυγάδευση αντιφρονούντων από την Ελλάδα .

Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τον κόσμο στη δίνη των οξύτατων αντιθέσεων, λυσσαλέων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων. Η Ελλάδα μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πορεύεται με συνέργεια κυβέρνησης-αστικών κομμάτων στον επικίνδυνο για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς δρόμο της μετατροπής σε ενεργειακό κόμβο, κόμβο μεταφορών. Η περιβόητη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” απογειώνει την ελληνική εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών ενάντια στους ανταγωνιστές τους, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής βρίσκεται το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα τεράστια κενά σε Παιδεία – Πρόνοια και οι χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα – υποδομής προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, υποτάσσουν τη ζωή του λαού στην επικίνδυνη λογική “κόστους-οφέλους”, ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ετοιμάζονται για νέες αγορές του αιώνα με επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2021. Αντάμα πάει και η σφοδρή επίθεση στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, για νέα ώθηση στην ανάκαμψη του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια – συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς είναι άρρηκτα δεμένες με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Στην ίδια κόκκινη κλωστή δεμένη, είναι η πάλη για την απόκρουση της κρατικής βίας, της καταστολής, της επιβολής της θέλησης της κυρίαρχης τάξης με κρατικό έλεγχο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις του με νέους αυταρχικούς νόμους κοντά στους παλιούς.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους κάθε λογής απολογητές τους, το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του λαού. Να τη συνδυάσει με τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

  • Το μήνυμα δεν σβήνει, το Πολυτεχνείο ζει.
  • Έξω οι βάσεις και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές.
  • Αποδέσμευση  από ΕΕ-ΝΑΤΟ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Grafik 3