Η αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βαυαρία

Από την αρχή της πανδημίας, στη Γερμανία και την Ελλάδα, όλοι μας παρακολουθούμε την εξάπλωση των κρουσμάτων με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα δημοσιεύεται ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και ανά περιοχή. Στη Γερμανία έχει επικρατήσει και τραβά το ενδιαφέρον το ποσοστό των κρουσμάτων  ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 μέρες. Το λεγόμενο “7-Tage-Inzidenz-pro100.000 Einwohner”. 

Πολλές φορές οι ειδικοί αναφέρουν και το λόγο μεταδοτικότητας ο οποίος φανερώνει πόσους κολλάει ένα κρούσμα. Ο στόχος είναι να μείνει ο λόγος αυτός κάτω από το 1. Τότε οι πιθανότητες να “ισιώσει” η καμπύλη μεγαλώνει. 

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα όταν η μεταδοτικότητα μεγαλώσει και η καμπύλη πάρει την ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό τα μέτρα αυστηροποιούνται με διαβαθμίσεις διαδοχικά όταν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 35, τα 50 ή τα 100 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 μέρες. Οταν τα κρούσματα γίνουν περισσότερα από 100 τότε τα μέτρα παίρνουν τη μορφή ενός “αυστηρού” lock-down. 

Αυστηρό lock-down

Σε αυτή την κατάσταση μπαίνουμε αυτή την εβδομάδα, εδώ στο κέντρο της Βαυαρίας. Όμως τα μέτρα που προβλέπονται να εφαρμοστούν σε τίποτα δεν θυμίζουν τα σκληρά lock-down που εφαρμόστηκαν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μέτρα

Τα καταστήματα συνεχίζουν να δέχονται με ραντεβού, τα σχολεία κάνουν απομακρυσμένη εκμάθηση, τα εργοστάσια και οι δημόσιες συγκοινωνίες συνεχίζουν με μοναδικό μέτρο τη χρήση μάσκας και την απόσταση πάντα στο μέτρο του δυνατού. Στην πράξη πολλοί εργοδότες δεν παίρνουν κανένα μέτρο, ενώ αντίθετα εντατικοποιούν την εργασία σε πάρα πολλούς τομείς που η παραγωγή χρειάζεται να αυξηθεί, αφού η πανδημία δεν μείωσε τελικά παρα μόνο για λίγο τη ζήτηση. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Home office

Στα επαγγέλματα γραφείου που είναι δυνατή η δουλειά από το σπίτι οι παροχές από τη μεριά των εργοδοτών είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες. Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να αλλάξουν τη διαρρύθμιση της οικίας τους με δικά τους έξοδα ενώ πολλοί εργάζονται σε ακατάλληλα γραφεία και οθόνες αποκτώντας μυϊκά προβλήματα. Οι γονικές άδειες πληρώνονται κατα κύριο λόγο από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι περισσότεροι κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας για να κερδίσουν λίγο χρόνο για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο και μετα την πανδημία εκτιμώντας οτι θα αυξήσουν την κερδοφορία τους, μειώνοντας τα έξοδα και την υποχρέωσή τους να συμμορφώνονται στους εργατικούς κανονισμούς.

Τα σουπερμάρκετ συνεχίζουν να δέχονται πελάτες με μάσκες ουσιαστικά χωρίς όριο επισκεψιμότητας και άρχισαν να πουλάνε, μια βδομάδα πριν γίνουν διαθέσιμα στα πολυάριθμα πια νέα διαγνωστικά κέντρα, τα γρήγορα τεστ στην ελάχιστη τιμή των 25 ευρώ τα 5. 

Γρήγορα τεστ

Το νέο δεδομένο λοιπόν ουσιαστικά στην πανδημία αυτό το μήνα είναι τα γρήγορα τέστ. Την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν υποχρεωτική η διενέργεια τους και σε όλα τα σχολεία η οποία είναι δικαιολογημένη αφού εικάζεται οτι οι μεταλλάξεις του ιού είναι πιο μεταδοτικές και σε μικρότερες ηλικίες. Τα δεδομένα των μοριακών τεστ δείχνουν ότι οι μεταλλαγμένες μορφές του ιού φτάνουν πια τα 65% των θετικών αποτελεσμάτων.  Αντίστοιχα οι ηλικίες μεταξύ 15-19 χρονών είναι οι πιο προσβεβλημένες από τον ιό με το γκρουπ των 20-30  να ακολουθεί. 

Τεστ στα σχολεία

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, το μέτρο της εξέτασης των μαθητών με γρήγορα τεστ,  αν και  σωστό, εφαρμόστηκε με προχειρότητα και όπως και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς επίβλεψη και καταγραφή, και αφέθηκε στην ευθύνη του κάθε σχολείου χωρίς ουσιαστική υποστήριξη. Όπως πάντα έτσι και τώρα η εντολή που δίνεται είναι η εφαρμογή του μέτρου στο μέτρο του δυνατού. Ετσι παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από σχολείο σε σχολείο ενώ οι γονείς ανησυχούν και πολλοί από αυτούς με ιδία μέσα προσπαθούν να προστατευθούν και να προστατεύσουν και τα παιδιά τους. Άλλοι προτιμούν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, το οποίο έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και επιβαρύνει την ψυχολογία τους.

Οι “ψεκασμένοι”

Μάλιστα αρκετοί γονείς εναντιώνονται στο μέτρο επηρεασμένοι από ψευδείς ειδήσεις που διαδίδουν οτι η πανδημία είναι στην πραγματικότητα μια κατασκευασμένη σκευωρία και οτι τα τεστ όπως και τα εμβόλια περιέχουν τσιπάκια. Ο κόσμος αυτός απελπισμένος, όπως όλοι μας, από την αναποτελεσματικότητα των λειψών μέτρων, το διαλυμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που θα φορτωθούμε για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν βρίσκουν τη σωστή διέξοδο, και παρασυρμένοι από την ακροδεξιά προπαγάνδα, τα βάζουν με τα εξηλαστήρια θυματα του συστήματος και φτάνουν μέχρι το  σημείο να τα βάζουν με τους εξαντλημένους μαχόμενους υγειονομικούς, όπως έγινε και στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι οι οποίοι αγωνίζονται με ελάχιστα μέσα να σώσουν όποιον μπορεί να σωθεί.

Θετικότητα των τεστ στους μαθητές

Μετά από μια βδομάδα σχολείου με γρήγορα τέστ δεν μας έχει δοθεί καθαρή εικόνα για την αποτελεσματικότητά τους. Σε αντίθεση με την Ελλαδα όπου το υπουργείο ανακοίνωσε ένα ποσοστό 0.2% θετικότητας των τέστ εδώ στην Βαυαρία οι αρχές δεν έδωσαν κανένα δεδομένο. Από το ρεπορτάζ που έκαναν δημοσιογράφοι σε σχολεία 500 και 1000 μαθητών προκύπτει κατά προσέγγιση ένα παραπλήσιο νούμερο. Αυτό είναι σχετικά χαμηλό αν θεωρήσει κάποιος οτι το νούμερο 100 κρουσμάτων στους 100.000 κατοίκους ή 0,1% είναι στην πραγματικότητα 3-4 φορές μεγαλύτερο αν υπολογίσει κάποιος και τους ασυμπτωματικούς. Βεβαια πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος οτι τα παιδιά μόλις πριν 2 εβδομάδες επέστρεψαν στα μαθήματα μετά από 2 εβδομάδες διακοπές.

Παρόλη τη δυνατοτητα που μας δίνουν τα γρήγορα τέστ οι αρχές αποφάσισαν να ξανακλείσουν τα σχολεία. Αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται το μάθημα για την 4η, 10η και 12η τάξεις που θεωρούνται οι πιο κρίσιμες για το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στο γνωστό για τα προβλήματά του και τις ελλείψεις του homeschooling.

Στην εργασία

Στους χώρους εργασίας σπανίζουν από την άλλη τα τεστ. Καμία επιχείρηση δεν θέλει να επιβαρυνθεί το κόστος τους. Η κυβέρνηση η οποία τα παρέχει δωρεάν, προς το παρόν μόνο μέσω των φαρμακείων και των διαγνωστικών κέντρων τα οποία διαχειρίζονται ΜΚΟ, κάνει πως απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα, επιβάλλοντας τους μόνο ένα τεστ τη βδομάδα, ενώ η αυστηρότητα του μέτρου, με πρόστιμο των 30.000€ για όποια επιχείρηση δε συμμορφώνεται, είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα πριν υποχωρήσει στην απαίτηση των εργοδοτών να καλυφθεί το κόστος από επιχορηγήσεις ή από φοροαπαλλαγές. Στους εργαζόμενους κάνει μόνο συστάσεις να κάνουν το τεστ ενώ τους παροτρύνει να καταγγείλλουν τους εργοδότες τους αν αυτοί δεν τους παρέχουν το τεστ.

Καταστήματα

Στα καταστήματα που δεν σχετίζονται με είδη πρώτης ανάγκης επιβάλλεται η διενέργεια τεστ πριν την είσοδο στο κατάστημα. Εκτός από το γεγονός οτι από το μέτρο εξαιρούνται τα περισσότερα καταστήματα το μέτρο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε μικροκαταστήματα λιανικής όπως για παράδειγμα τα βιβλιοπωλεία.  

Η εστίαση

Από τους σημαντικότερους τομείς για τους Έλληνες και άλλους μετανάστες είναι η εστίαση. Αυτή παραμένει κλειστή με εξαίρεση τη διανομή φαγητού η οποία όμως δεν είναι πολύ διαδεδομένη στη Γερμανία. Μέχρι τώρα ο καιρός βέβαια δεν βοηθούσε την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, όμως το καλοκαίρι πλησιάζει. Είναι να απορεί κάποιος πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να ανοίξει επιτέλους και αυτή που οι εργαζόμενοί της και οι μικροεπιχειρηματίες της φυτοζωούν εδώ και ένα χρόνο. Ισως να φταίει γι αυτό o φόβος οτι τα γρήγορα τεστ δίνουν λάθος αποτέλεσμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού; Ποιος ξερει αν προκειται για γεγονός ή για άλλο ένα fake news. Το γεγονός είναι οτι το μεγάλο κεφάλαιο δεν βλέπει πολλά περιθώρια κερδοφορίας σε αυτόν τον τομέα και για το ερχόμενο καλοκαίρι και τον εγκατέλειψε στην τύχη του.  

Αποτέλεσμα

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι αυτό το θετικό “ημίμετρο” των γρήγορων τεστ να μην βοηθήσει όσο θα έπρεπε την καταπολέμηση της πανδημίας και της εξομάλυνσης των επιπτώσεών της. Ίσως και να είναι, όπως και τα διθυραμβικά σχέδια εμβολιασμού πριν μερικούς μήνες μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα άσκησης πολιτικής. Μην ξεχνάμε άλλωστε οτι διανύουμε προεκλογική περίοδο και πρόσφατα μπήκαμε στο πρώτο της στάδιο αυτό της εκλογής υποψηφίου για την καγκελαρία από τα αδελφά συντηρητικά κόμματα της κυβέρνησης CDU/CSU.

Η θέση μας

Εμείς οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές μετανάστες του Μονάχου όπου και αν βρεθούμε υπερασπιζόμαστε το δικό μας όραμα για μια κοινωνία όπου οι δικές μας ανάγκες θα είναι μπροστά, αδιαπραγμάτευτες. Αγωνιζόμαστε για να απολαμβάνουμε αυτά που παράγουμε, για μια σωστή παιδεία και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Όπλα μας είναι ο καθημερινός αγώνας και η αλληλεγγύη.

Σχετικά:

Για το θέμα των self test στα σχολεία της Γερμανίας
Λίγα (επιστημονικά) λόγια για τα εμβόλια κατά του Κοροναϊού – μέρος 3ο
https://makk.gr/emvolia-kata-tou-koronaiou-meros-2/
https://makk.gr/emvolia-kata-tou-koronaiou-meros-1/
https://makk.gr/bio-weapons-sars-cov-2/

https://www.sueddeutsche.de/bayern/bayern-corona-regeln-aktuell-1.4878824

https://www.imerodromos.gr/eisvoli-arniton-toy-koronoioy-sto-attikon-propilakisan-ygeionomikoys/

https://www.merkur.de/bayern/bayern-corona-test-pflicht-corona-tests-unternehmen-kontrollen-bussgeld-kritik-zr-90465644.html

https://www.merkur.de/bayern/selbsttest-schule-corona-bayern-schulstart-positiv-negativ-pcr-news-aktuell-zr-90461934.html
https://www.br.de/nachrichten/bayern/bilanz-eine-woche-testpflicht-an-bayerns-schulen,SUfVo76

https://www.lgl.bayern.de/gesundheit/infektionsschutz/infektionskrankheiten_a_z/coronavirus/karte_coronavirus/index.htm

https://www.lgl.bayern.de/gesundheit/infektionsschutz/infektionskrankheiten_a_z/coronavirus/karte_coronavirus/index.htm

https://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Referat-fuer-Bildung-und-Sport/Schule/corona.html

https://www.muenchen-klinik.de/covid-19/fake-news/