Μέρα Δράσης των εργαζομένων στο Εμπόριο στην Ελλάδα

SM _SyllogosEmporoypallilwn
Από ένα ΣΜ στην Αττική τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο

15 Απριλίου 2020

Την Τετάρτη 15 Απρίλη, στην Ελλάδα, τα ταξικά σωματεία στο Εμπόριο είχαν κηρύξει μέρα δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο.

Ανάλογες είναι και οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στη Γερμανία, και αυτό μας κάνει διπλά ευαίσθητους και αλληλέγγυους.

Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον ιό. Στις συνθήκες της πανδημίας δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας.

Πληθαίνουν οι φωνές αγωνίας, οι καταγγελίες από εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ για ελλιπή ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και εδώ, στη Γερμανία. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και προχωρεί σε επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, των εργασιακών σχέσεων, του μισθού κλπ.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, που συσπειρωνόμαστε και εκφραζόμαστε μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Μονάχου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, καλώντας και τους εργαζόμενους εδώ στη Γερμανία σε επαγρύπνηση και οργάνωση.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνουν μπροστά στις 15 Απρίλη, ημέρα παρέμβασης, δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων για:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις

Κανένας μόνος στην επιδημία! Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο!

Η Γραμματεία της Επιτροπής