Για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών

 Τους τελευταίους μήνες έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο το θέμα του προσφυγικού κύματος από τη Συρία, μια χώρα που δέχθηκε απροκάλυπτα ένοπλη στρατιωτική επέμβαση δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων με τη συνδρομή των ΗΠΑ αλλά και καθεστώτων της Μ. Ανατολής. Διακηρυγμένος στόχος αυτής της αδίστακτης επέμβασης στα εσωτερικά ενός κυριάρχου κράτους, πέρα και έξω από κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, είναι η αλλαγή της κυβέρνησης της χώρας ώστε καλύτερα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιτιθέμενων. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια…

 Η Συρία είναι η τελευταία ίσως χώρα της Μ. Ανατολής, που αποτελεί ενεργειακό δρόμο τον οποίο δεν ελέγχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους. Στον αντίποδα, Ρωσία και ΕΕ, προσπαθούν να διασφαλίσουν αυτόν τον ενεργειακό δρόμο για τα οφέλη των δικών τους μονοπωλίων. Μέσα σε μια συντονισμένη κρίση των καπιταλιστικών οικονομιών, ο έλεγχος της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της αποτελεί το βασικότερο χαρτί στην επιβίωση των μονοπωλίων από την χασούρα της κρίσης. Αίγυπτος, Λιβύη, Λίβανος, Ουκρανία, Αφρικανική Ήπειρος, Βαλκάνια, αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ: Χώρες με απεριόριστο φυσικό πλούτο, λαοί που υποφέρουν ή που οδηγήθηκαν στην καταστροφή, τον πόλεμο και τη σφαγή, ώστε οι ενεργειακοί δρόμοι των αντιμαχόμενων μονοπωλίων στις ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ρωσία να εξασφαλισθούν προς όφελος του ενός ή του άλλου.

 Το σύνθημα που ακουγόταν στις αντιπολεμικές- αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90, ειδικότερα κατά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας

«Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»

 Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μετά από 25 χρόνια επεμβάσεων, πολέμων, πραξικοπημάτων, συνολικής καταστροφής των λαών που βρίσκονται στο δρόμο τους.

 Η πιο πρόσφατη πράξη του δράματος που ονομάζεται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, παίζεται στη Συρία. Όμοια ακριβώς με αυτή της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, το θέμα της Συρίας μας χτύπησε την πόρτα και μας αναστάτωσε, γιατί θα μπορούσε να είναι η δικιά μας χώρα. Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις δουλείες του, που παίρνουν την οικογένεια τους και επιχειρούν κατά χιλιάδες να φτάσουν σε εδάφη που δεν θα κινδυνεύουν από τις δολοφονικές επιθέσεις μισθοφόρων ή τους βομβαρδισμούς αγνώστων στον αριθμό και την εθνικότητα πολεμικών αεροσκαφών- στο όνομα πάντα της …εξαγωγής δημοκρατίας!- θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Γιατί, ο καθένας μας είναι μέλος του «αναλώσιμου» για τα μονοπώλια συνόλου που λέγεται «εργατικό δυναμικό».

 Στη δικιά μας γλώσσα, Εργατική Τάξη!

 Εμείς, οι μετανάστες εργαζόμενοι στο Μόναχο, οι ίδιοι διωγμένοι, έμμεσα ή άμεσα από τη χώρα μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειες μας για μια καλύτερη ζωή, είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που καταφθάνουν για προστασία την πόλη μας. Χωρίς διάκριση σε εθνικότητα, χρώμα ή φυλή, οι πρόσφυγες πολέμου είναι πρώτα από όλα άνθρωποι σε άμεση ανάγκη. Και η βοήθεια, όχι μόνο των μεταναστών, αλλά του συνόλου των εργαζομένων στη Γερμανία πρέπει να είναι άμεση και πολύπλευρη.

 Ήδη εκφράζεται ποικιλοτρόπως και με κάθε ευκαιρία. Πρέπει όμως, οι πρόσφυγες να προστατευθούν από την «επίθεση φιλίας και φιλοξενίας» της ΕΕ και της Γερμανίας, που ενώ συμμετέχει στον εξοπλισμό των μισθοφόρων και των ισλαμιστριών ομάδων, ενώ βομβαρδίζει καθημερινά τις πόλεις της Συρίας – και αλλού- υποκριτικά, ανοίγει τα σύνορα να υποδεχτεί τα θύματα αυτής ακριβώς της πολιτικής. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι Συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνο ΙΙ, υπάρχουν όσο προστατεύουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που τις έφτιαξαν και τις επέβαλαν στους Ευρωπαϊκούς λαούς ενώ αίρονται «εν μια νυκτία» εάν πρόκειται να αυξηθεί η κερδοφορία τους με την εκμετάλλευση του νέου φτηνού και υψηλά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού!

Ως μετανάστες στο Μόναχο, κύρια ως εργαζόμενοι στη Γερμανία, δηλώνουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους νέους πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν αφήνουμε κανένα μόνο του!

 • Καλούμε όλους να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε η ένταξη των προσφύγων να είναι ομαλή.
 • Παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια οργανωμένα στους χώρους υποδοχής. Η Επιτροπή Αγώνα θα οργανώσει όσο τακτικά χρειαστεί ημερίδες συλλογής τέτοιων ειδών.
 • Βοηθάμε ουσιαστικά στις επαφές με τις υπηρεσίες και τις αρχές,. Στην αναζήτηση εργασίας, στέγης, εκμάθησης της γλώσσας.
 • Συμπαραστεκόμαστε σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο εργασίας, προσπαθούμε να σηκώσουμε ασπίδα προστασίας και μέσα στις γειτονιές απέναντι σε ξενοφοβίες/ρατσιστικές επιθέσεις.

Ως αναπόσπαστο μέρος της Εργατικής Τάξης της Γερμανίας, απαιτούμε άμεσα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:

 • Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας. Να δοθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία αι νομική αρωγή.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για ανήλικους πρόσφυγες, μητέρες και παιδιά που μπορεί να πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
 • Ταχεία παροχή ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος σε προσφυγές και σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν χτυπηθεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Δικαίωμα εργασίας σε όλους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από την πρώτη μέρα στη Γερμανία.
 • Άμεση ένταξη σε δωρεάν εντατικά μαθήματα εκμάθησης γλώσσας για όλους όσους το έχουν ανάγκη.
 • Δημιουργία ασφαλών διόδων οργανωμένης μετανάστευσης προς τη Γερμανία ή τις χώρες υποδοχής. ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!
 • Κατάργηση της FRONTEX και των μηχανισμών μεταναστευτικής καταστολής.
 • Κατάργηση των συνθήκων ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ι και ΙΙ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στις χώρες εισόδου.
 • Τσάκισμα όλων των ρατσιστικών και ξενοφοβικών ομάδων που επιτίθονται στους προσφυγές.
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ από ΟΛΕΣ τις ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ επεμβάσεις! Καμία άμεση ή έμμεση ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών.