Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου ιδρύθηκε αρχικά το 2015 ως Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών, κάτω από την αναγκαιότητα να βοηθήσει στην οργάνωση των όλο και περισσότερων μεταναστών που κατεύθαναν στη Γερμανία κυρίως από την Ελλαδα – λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης -αλλά και από άλλες χώρες που πλήττοντας εξίσου από τους ίδιους παράγοντες. Με τον καιρό εξελίχθηκε σε μια πιό ευρεία πλατφόρμα συντονισμού. Οι στόχοι της αρχικής διακήρυξης παραμένουν αμετάβλητοι.

Διακήρυξη Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

Εμείς, μετανάστες που ζούμε και εργαζόμαστε στην περιοχή του Μονάχου, που αναγκαστήκαμε από τη φτώχεια και την ανεργία να έρθουμε σε μια ξένη χώρα, θεωρούμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας εδώ αντιμετωπίζονται μόνο αν οργανωθούμε και παλέψουμε μαζί. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών στο Μόναχο. Σκοπός μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας μπροστά στα κοινά μας προβλήματα, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να αγωνιστούμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Καλούμε κάθε μετανάστη που ζει και εργάζεται στο Μόναχο να πάρει μέρος και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες μας.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, που για την εξασφάλισή της η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε οι επιχειρηματίες καλύτερα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να εφαρμόζουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, να μετακινούν τις επιχειρήσεις τους από χώρα σε χώρα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους και νέους στην ανεργία. Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών που χτυπάνε το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, που τσακίζουν τα όνειρά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς στη μετανάστευση κυνηγώντας τίτλους σπουδών.

Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που εφάρμοσαν όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που έφτιαξαν αντεργατικούς νόμους και μνημόνια και υπέγραψαν δανειακές συμβάσεις, που χτυπούν τα δικαιώματά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόρφωση, υγεία, σύνταξη, που έφεραν χιλιάδες νέους φόρους και χαράτσια.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μας λέει παραμύθια ότι μπορεί η ζωή μας να αλλάξει περιμένοντας σωτήρες που θα διαπραγματευτούν δήθεν αγωνιστικά μέσα στην ΕΕ, που ουσιαστικά μας υπόσχεται ότι θα ξεπουλήσει με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματά μας, που προσπαθεί να μας πείσει ότι η ΕΕ αλλάζει και από μια συμμαχία λύκων μπορεί να γίνει ένωση για τα δικά μας συμφέροντα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να ζεις στη Γερμανία των 3,5 εκατομμυρίων ανέργων, των 7,5 εκατομμυρίων εργαζόμενων σε ημιαπασχόληση (Minijob), στη Γερμανία της σύγχρονης δουλεμπορίας (Leiharbeit). Ξέρουμε πώς είναι να σε απολύουν μετά από χρόνια εργασίας μην μπορώντας να βρεις πάλι δουλειά. Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι η άγνοια της γερμανικής γλώσσας να μας δυσκολεύει στην εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς ρεπό, χωρίς αξιοπρεπή μισθό, πχ. σε εστιατόρια. Ξέρουμε πώς είναι οι υπηρεσίες διαχείρισης της ανεργίας και της φτώχειας  (Agentur für Arbeit, Jobcenter) να μη μας ενημερώνουν επαρκώς για τα δικαιώματά μας, να μας ωθούν στα μεσιτικά-δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, να μας πιέζουν να αποδεχτούμε θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα (Minijobs, Kurzarbeit), άσχετες με το αντικείμενό μας. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να βρείς σπίτι σε προσιτή τιμή, ιδαίτερα χωρίς συμβόλαιο εργασίας. Ξέρουμε πώς είναι να βλέπεις το παιδί σου να πετιέται έξω από το σχολείο ή στη καλύτερη περίπτωση να το στέλνουν στο υποβαθμισμένο Hauptschule ή Realschule. Να ζεις με αβέβαιο το μέλλον τους γιατί δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά σχολεία και αυτά που ακόμα λειτουργούν να υποβαθμίζονται διαρκώς με κενές θέσεις διδασκόντων, καθυστερήσεις στο διορισμό ή την έγκαιρη απόσπασή τους, καθυστερημένη ή καθόλου αποστολή συγγραμμάτων.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Σε αυτές τις συνθήκες που το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα μας επιβάλλει, γινόμαστε στήριγμα ο ένας για τον άλλον. Η αλληλεγγύη μας είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή φιλανθρωπίας. Είναι αλληλεγγύη ίσου προς ίσο, αλληλεγγύη ταξική! Κόντρα στον ατομισμό και στον συμβιβασμό, στην υποταγή και στη μοιρολατρία που μας μαθαίνουν από τα γεννοφάσκια μας στον καπιταλισμό.

Η επιτροπή μας το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά:

 • Να στηρίξει κάθε μετανάστη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο χώρο εργασίας του
 • Να στηρίξει κάθε μετανάστη στα πρώτα βήματά του στη Γερμανία, στις επαφές του με τις γερμανικές αρχές και υπηρεσίες, στην προσπάθειά του για εύρεση κατοικίας και εργασίας
 • Να στηρίξει κάθε μετανάστη στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας (με τη διεκδίκηση δωρεάν μαθημάτων για τους μετανάστες από τις γερμανικές και τις ελληνικές αρχές, αλλά και με τη δημιουργία λαϊκού φροντιστηρίου). Επίσης, να υπάρξει διδακτική στήριξη σε όλα τα μαθήματα για τα παιδιά κάθε οικογένειας μεταναστών.
 • Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο, να ανοίξουν αυτά που κλείσανε (Δημοτικό σχολείο στο Νταχάου) και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όλες οι ανάγκες σε συγγράμματα, υποδομές και αναλώσιμα. Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων από τον γερμανικό και ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού.
 • Για τη μείωση των ληστρικών τιμών που έχουν επιβάλει τα ελληνικά προξενεία τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία
 • Για τη διεκδίκηση επιδομάτων για τους Έλληνες μετανάστες τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό κράτος
 • Να μην πληρώσει κανένας μετανάστης χαράτσια που του επιβάλλονται από το ελληνικό κράτος
 • Να σταματήσει η άδικη διπλή φορολόγηση των ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό
 • Να γραφτούμε στα σωματεία

Δε συμβιβαζόμαστε, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο στο ύψος των δικών μας αναγκών!
Παλεύουμε για:

 • πλήρη-μόνιμη και σταθερή δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ελεύθερο δημιουργικό χρόνο
 • σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες
 • κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων, των «συμβούλων μετανάστευσης» και κάθε είδους μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται τους νέους μετανάστες
 • φτηνή λαϊκή στέγη
 • αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση
 • ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμείνει στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα
 • την συγκρότηση κρατικών υπηρεσιών στήριξης και υποδοχής των νέων μεταναστών με ελληνόγλωσσο προσωπικό για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την εγκατάσταση τους οι νέοι μετανάστες στη Γερμανία (πχ. γραφειοκρατικά, κλπ.)
 • σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων και της ταυτότητας των μεταναστών, των εκλογικών μας δικαιωμάτων