Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας.

Οι εργαζόμενοι στο Μόναχο τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας.

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφαση της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.

Όπως την Πρωτομαγιά του 2020 που τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έδωσαν οργανωμένα μήνυμα ελπίδας, σπάζοντας στην πράξη τις όποιες προσχηματικές απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία, έτσι και φέτος η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους στο Μόναχο να ανανεώσουν το μήνυμα αυτό.

Η πανδημία «θερίζει»

 Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Η υγεία των εργαζομένων εξαρτάται από τα ποσοστά κερδοφορίας των πολυεθνικών και των ανταγωνισμών μεταξύ τους και όχι από την άμεση και πραγματική ανάγκη για εμβολιασμούς, νοσηλείες και φάρμακα.

Στην Γερμανία 85.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους από τον Κορωνιό ενώ μόνο το 7,1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση.

Απροκάλυπτα πλέον παρουσιάζεται το διακύβευμα:

Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας!  

Tην ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών, τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό στην εργατική τάξη παρά μόνο θύματα από πανδημίες και πολέμους. Είναι εκατομμύρια τα εγκλήματά τους σε χώρους δουλειάς. Είναι δισεκατομμύρια όσοι βιώνουν καθημερινά αδιέξοδα για να μπορούν μερικές χιλιάδες κροίσοι να απολαμβάνουν τον πλούτο από την εκμετάλλευση των λαών.

Επιπλέον χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Γερμανία που βρίσκονται υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης (Kurzarbeit), που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μιας και πολλές μεγάλες εταιρίες βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Οι άνεργοι στην Γερμανία ανεβαίνουν ποσοστιαία από τον Ιανουάριο του 2021 φτάνοντας τον προηγούμενο μήνα τους 2.900.000.

Η Επιτροπή Αγώνα Μονάχου στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στην κατάργηση του οκταώρου. 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ  επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου που επιχειρείται να εξωραϊστεί με τον όρο «ευελιξία» στην αγορά εργασίας,  ήδη εφαρμόζεται στην Γερμανία και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.  Η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου  με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως την βιώνουμε εδώ, εντατικοποιεί την εκμετάλλευσή μας ενώ δεν βοηθά να αυξήσουμε τον ελεύθερο  χρόνο μας ή το εισόδημά μας, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Παράλληλα, προωθείται η «τηλεργασία» ως ο νέος τρόπος οργάνωσης της εργασίας ο οποίος μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

Αντιδραστικές κατασταλτικές νομοθεσίες διεθνώς

Ακόμα την περίοδο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο πέρασαν αντεργατικοί νόμοι που βάζουν στόχο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να καταδικάζονται οι εργαζόμενοι, να θεωρούνται οι απεργίες παράνομες, να κλείνουν συνδικάτα, να απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που παγκοσμίως αγωνίζονται στις χώρες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει!

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να μπει ένα οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,

Επιτροπή Αγώνα Μονάχου

1 Μάη με την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ. Με ενδιαφέρουσες συνεντευξεις από την Ελλαδα και το εξωτερικό